Please Wait a Moment
|
|
X

AkisTiniakos Fishing Store : Άρθρα

Το νέο shad από την HTO
SuperUser Account 1311

Το νέο shad από την HTO

Το αρχικό μου κόλλημα με τα shad ήρθε πριν χρόνια…. Όταν πρωτοείδα σε βίντεο στο YouTube να τα χρησιμοποιούν Γάλλοι ψαράδες. Shad μπουκωμένα σε στόματα μεγάλων λαβρακιών είναι οι εικόνες που με έβαλαν στο τριπάκι να πειραματιστώ με αυτή την κατηγορία τεχνητών δολωμάτων. Μετά από τόσο καιρό, περνώντας πολλές ώρες στη θάλασσα ψαρεύοντας τα με στόχο τα λαβράκια πάντα, μπορώ να πω πως δεν τα αλλάζω με τίποτα. Τόσο για την αποδοτικότητα τους όσο και για την ευκολία στη χρήση τους.
 


Καταρχήν λέγοντας shad εννοούμε την σιλικόνη που στο τελείωμα της έχει ένα «τακούνι» το οποίο δίνει όλη την κίνηση στην σιλικόνη μας μέσα στο νερό.

Σε αυτό το κείμενο θα ασχοληθούμε με ένα από τα πλέον αγαπημένα μου shad. Αυτό είναι το νέο δημιούργημα τής HTO που ακούει στο όνομα ACME SHAD. Πιο συγκεκριμένα την συσκευασία θα την βρούμε να αναγράφει το όνομα AXIA από έξω δηλαδή… σταθερή «ΑΞΙΑ» θα έλεγα!!
 


Το AXIA shad πρόκειται για ένα καθαρόαιμο shad που κύριο χαρακτηριστικό του είναι η slim σιλουέτα του, στην οποία οφείλει και την μεγάλη του αποτελεσματικότητα. Έχει παρατηρηθεί ότι τα περισσότερα shad τα οποία έχουν slim σιλουέτα και στο τελείωμα τους έχουν ένα «τακούνι» το οποίο τους δίνει μία ελκυστική κίνηση στο νερό με κύριο χαρακτηριστικό το έντονο rolling είναι…. ακαταμάχητα στα Λαβράκια.
 


Είναι διαθέσιμο σε δύο διαφορετικά μεγέθη στη χώρα μας σε 4” και 3” ίντσες που σε εκατοστά μεταφράζεται σε 10 και 7,5 εκατοστά αντίστοιχα. Πλαισιώνεται από ένα πλούσιο χρωματολόγιο ικανό να καλύψει τις ανάγκες ακόμη και του πιο απαιτητικού spinner σε οποιεσδήποτε συνθήκες κι αν συναντήσει στην εκάστοτε ψαρέυτρα που θα επιλέξει.
 


Μπορούμε να το ψαρέψουμε με δύο διαφορετικούς συνδυασμούς. Ο πρώτος είναι να συνδυάσουμε το ACME shad με ένα jighead. Σε αυτό το σημείο όμως θα θέλαμε να αναφέρουμε πρώτα τους τύπους jighead που απέδωσαν περισσότερο. Πρώτος τύπος είναι το κλασσικό jighead σε σχήμα μπάλας. Με αυτόν τον τύπο jighead έχουμε παρατηρήσει ότι το ACME shad πραγματοποιεί πιο έντονο rolling κατά τη διάρκεια της σταθερής ανάκτησης, κι αυτό οφείλεται στην αντίσταση του jighead στο νερό. Επίσης έχει σωστή γωνία στάσης στον βυθό, περίπου 45°. Κάτι τελευταίο που προσφέρει στο σύνολο μας είναι το αργό πέσιμο του συνόλου προς τον βυθό.
 


Ο δεύτερος τύπος είναι τα jighead με κωνικό σχήμα ή αλλιώς bullet. Είναι εξίσου αποδοτικά δίνοντας όμως διαφορετικά χαρακτηριστικά στο shad. Χρησιμοποιώντας τα έχουμε παρατηρήσει ότι το rolling που πραγματοποιεί το shad είναι πιο σφιχτό, ενώ η πτώση του στο βυθό γίνεται με πιο γρήγορο ρυθμό μιας και η αντίσταση του στο νερό είναι μικρότερη. Πρώτη μας επιλογή τέτοιου τύπου jighead γίνεται σε μέρη με έντονα ρεύματα, όπως για παράδειγμα σε εκβολές ποταμών.

Τα γραμμάρια που χρησιμοποιήσαμε στα ψαρέματα μας ήταν κατά κύριο λόγο από 8 έως και 12 γραμμάρια και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις.
 


Οι τρόποι χρήσης του AXIA SHAD είναι κοινοί και για τους δύο τύπους jighead που αναφέραμε παραπάνω. Ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος χρήσης είναι η απλή σταθερή ανάκτηση. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ψαρέψουμε το shad σε είτε κοντά στην επιφάνεια, είτε στα μεσόνερα, είτε κοντά στον βυθό. Τον επιλέγουμε όταν τα λαβράκια είναι δραστήρια και δείχνουν όρεξη να κυνηγήσουν την τροφή του. Ένα tip για αυτόν τον τρόπο είναι οι εναλλαγές της ταχύτητας ανάκτησης αλλά και τα μικρά κοφτά χαλαρά jerks που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε κατά τη διάρκεια της σταθερής ανάκτησης ανεβοκατεβάζοντας την σιλικόνη μας στα μεσόνερα.
 


Για ψάρεμα κοντά στον βυθό αλλά και πάνω σε αυτόν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι «jerk&fall». Με πολύ απλά λόγια ανεβοκατεβάζουμε το shad στον βυθό. Μετά από κάθε jerk περιμένουμε να πατώσει η σιλικόνη μας έχοντας πάντα επαφή μαζί της γιατί εκείνη είναι η στιγμή που τις περισσότερες φορές έρχεται το πολυπόθητο strike οπότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι να καρφώσουμε. Μόλις προσγειωθεί στον βυθό έπειτα πραγματοποιούμε το επόμενο jerk και πάει λέγοντας. Ένα tip σε αυτόν τον τρόπο ανάκτησης είναι οι μεγάλες παύσεις που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε όταν βρίσκεται η σιλικόνη μας προσγειωμένη στον βυθό. Έχει παρατηρηθεί ότι εκείνη την ώρα οι μεγάλες παύσεις κάνουν τα λαβράκια να επιτίθενται στο σταματημένο και άπραγο shad εκείνη την ώρα. Αυτό κυρίως το χρησιμοποιούμε σε περιοχές με έντονη την ύπαρξη ρευμάτων.
 


Ένας άλλος τρόπος αρματώματος του AXIA SHAD που απέδωσε πολύ κυρίως σε πολύ ρηχές περιοχές με κύριο χαρακτηριστικό τις έντονες φυκιάδες, είναι με offset hook. Η τεχνική αυτή ονομάζεται Weedless που σημαίνει ψάρεμα χωρίς φύκια. Σε αυτόν τον τρόπο αρματώματος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε weightless offset hook είτε μολυβωμένο offset hook. Αυτό εξαρτάται από το που θέλουμε να κινηθεί το shad. Με weightless κινείται εύκολα πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας ενώ με μολυβωμένο offset hook κινείται μόλις λίγους πόντους κάτω από το νερό.
 


Ο τρόπος με τον οποίο ψαρεύουμε το shad με αυτή τη μέθοδο αρματώματος είναι η απλή σταθερή ανάκτηση αφού μιλάμε για μέρη με έντονες φυκιάδες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να γίνει πιο ρεαλιστική και ελκυστική η κίνηση του shad στο νερό είναι οι εναλλαγές ταχύτητας της σταθερής ανάκτησης αλλά και συνδυασμός μικρών χαλαρών twitch του καλαμιού μας. Πολύ αποτελεσματικός αλλά κι εντυπωσιακός τρόπος ψαρέματος αφού δεν είναι λίγες οι φορές που θα δούμε κάποια έκρηξη στην επιφάνεια της θάλασσας από την ξαφνική επίθεση του λαβρακιού στο shad μας που κινείται πολύ κοντά στην επιφάνεια εκείνη την στιγμή.
 


Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι το AXIA SHAD πρόκειται για ένα τεχνητό δόλωμα που μπορεί να προσαρμοστεί σε πολλές διαφορετικές συνθήκες αλλά και σημεία ψαρέματος αν το συνδυάσουμε σωστά είτε με jighead είτε με offset hook. Πολλές φορές υπήρξε το μοναδικό κλειδί στην επιτυχία και θεωρούμε πως πρόκειται για ένα διαχρονικό shad που θα κάνει την διαφορά στις ψαρευτικές σας εξορμήσεις. Για αυτόν τον λόγο σας το συστήνουμε ανεπιφύλακτα.
 


Επωφεληθείτε σήμερα από τις ειδικές μας προσφορές! Προσφορές
Επικοινωνία

Στο akistiniakos.gr είμαστε όλοι παθιασμένοι ψαράδες και έχουμε αποκτήσει με τα χρόνια μεγάλη εμπειρία από τις ψαρευτικές μας εξορμήσεις..
Περισσότερα >>

Φόρμα Επικοινωνίας