Please Wait a Moment
|
|
X

AkisTiniakos Fishing Store : Άρθρα

HTO Glide: Seabass Killer!
SuperUser Account 2115

HTO Glide: Seabass Killer!

Σε αυτή την δοκιμή θα γνωρίσουμε μια από τις προτάσεις της ΗΤΟ στην κατηγορία των τεχνητών δολωμάτων. Εκτός από καλάμια, η αγγλική εταιρία διαθέτει και γκάμα από τεχνητά που στην πλειοψηφία αποτελούνται από σιλικόνες αλλά και σκληρά τεχνητά όπως topwater, minnows και πλάνους που καλύπτουν τις απαιτήσεις των εγχώριων ψαράδων. Από την πρώτη στιγμή την προσοχή μου τράβηξε το Glide, ένα μικρό topwater τεχνητό, από αυτά που συνηθίζω να χρησιμοποιώ περισσότερο στα ψαρέματα μου όταν το ψάρι που στοχεύω είναι το λαβράκι.
Αν συνυπολογίσουμε ότι και στην Αγγλία το ψάρεμα του λαβρακιού με top water τεχνητά είναι πολύ διαδεδομένο, τότε η δοκιμή αποκτά μια ξεχωριστή σημασία καθώς θα δούμε στην πράξη αν το Glide αποδειχθεί το ίδιο αποτελεσματικό στο λαβράκι της Μεσογείου!
 


Πρώτες εντυπώσεις: Μόλις πληροφορήθηκα την έλευση της πρώτης παρτίδας τεχνητών στο κατάστημα του Άκη Τηνιακού, δεν έχασα χρόνο και έτρεξα να τα δω από κοντά. Ανάμεσα από τα υπόλοιπα τεχνητά, το πρώτο που πήρε πορεία προς το ταμείο ήταν το Glide. Ο λόγος; Είναι από εκείνα τα μικρά και... «ύπουλα» τεχνητά επιφανείας που μου αρέσει να χρησιμοποιώ περισσότερο στα ψαρέματα μου από βάρκα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ ήπιες, με την θάλασσα «λάδι» που λέμε.
 


Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι σε τέτοιες συνθήκες τα λαβράκια δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στα μικρά τεχνητά επιφανείας, χτυπώντας τα χωρίς πολλές αναστολές. Το Glide «στα χαρτιά» πληρούσε όλες αυτές τις προϋποθέσεις, με μήκος 7,5 εκατοστά και βάρος 7,8 γραμμάρια αποτελούσε ιδανικό ταίριασμα στο σύνολο καλάμι-μηχανισμός μου. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι το Glide διατίθεται και σε ένα μεγαλύτερο μέγεθος με μήκος 90 mm και βάρος 12,3 γρμ. ενώ παράλληλα υπάρχει και μια μικρότερη έκδοση για το LRF με την ονομασία Micro Glide κια μήκος μόλις 50 mm και βάρος 2 γρμ.
 


Άρα πλέον το ερώτημα ήταν το εξής: Θα μπορούσε το «ταπεινό» Glide να συνεχίσει την επιτυχημένη συνταγή των μικρών τεχνητών δολωμάτων στα λαβράκια και να «εκθρονίσει» άλλα δοκιμασμένα και επιτυχημένα όπως το Silver Dog 75 της Duel ή το Sugapen 95 της Bassday; Αντικειμενικά δύσκολή πρόκληση, από την άλλη όμως η αξία του ηττημένου δίνει αξία στον νικητή!

Ποιότητα κατασκευής: Η ποιότητα κατασκευής σε ένα προϊόν πάντα υπολογίζεται σε συνάρτηση με την τελική τιμή μου που στην συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για μόνο... 6,5 €!!! Υπό αυτό το πρίσμα, σίγουρα η ποιότητα του Glide κυμαίνεται πάνω από τον μέσο όρο. Εντύπωση σε πολλούς όπως και σε εμένα, θα κάνει το περιορισμένο χρωματολόγιο του τεχνητού, που περιορίζεται σε τρεις διαφορετικούς: Δύο διάφανους με διαφορετικό χρώμα ράχης και έναν ολόλευκο.
 


Ανέτρεξα για επιπλέον πληροφορίες πάνω σε αυτό το θέμα στο site της HTO, με την εταιρία να ισχυρίζεται ότι οι διάφανοι χρωματισμοί αποτελούν την No 1 επιλογή όταν οι συνθήκες είναι ήπιες και με καλή διαύγεια νερού, μπερδεύοντας το λαβράκι όταν εκείνο έρχεται από περιέργεια να δει τι είναι αυτό που πλατσουρίζει στον αφρό!
 


Αμέσως ήρθε στο μυαλό μου αυτό ακριβώς το σκηνικό, που είμαι σίγουρος ότι το έχετε βιώσει όλοι εσείς που ασχολείστε φανατικά με το ψάρεμα αυτού του ψαριού. Ένα άλλο πλεονέκτημα των διάφανων χρωματισμών είναι η ανθεκτικότητα που παρέχουν, χωρίς να ξεβάφουν από τα χτυπήματα των σαλαγκιών πάνω στο σώμα τους, χαλώντας έτσι την αληθοφάνεια του βαμμένου τεχνητού. Εν κατακλείδι, η HTO μας προσφέρει δυο χρωματισμούς που θα μας καλύψουν σε ψαρέματα ημέρας με τον ολόλευκο να έρχεται να συμπληρώσει ανάγκες ψαρέματος σε σκοτεινότερες ή νυχτερινές συνθήκες.


Το μόνο μελανό κατασκευαστικά σημείο που εντόπισα ήταν οι σαλαγκιές του, που μου φάνηκαν ένα νούμερο μικρότερες σε μέγεθος από το αναμενόμενο άλλα και λεπτές σε πάχος. Κατά τα άλλα είναι αρκετά αιχμηρές και κατάλληλες για χρήση σε αλμυρό νερό όμως σύντομα θα χρειαστούν αλλαγή.

Εμφάνιση - Σχεδιασμός: Η εξωτερική εμφάνιση του Glide χαρακτηρίζεται από την λεπτή σιλουέτα του και το slim προφίλ του. Αυτός ο σχεδιασμός εξυπηρετεί δύο σκοπούς: Πρώτον, την φυσική παρουσία του μέσα στο νερό, προσομοιάζοντας πιστά ένα μικρόψαρο που προσπαθεί να διαφύγει τον θηρευτή του και δεύτερον τον αεροδυναμικό σχεδιασμό, που το κάνει να έχει λιγότερη αντίσταση στον αέρα κατά την πτήση του.
 


Στο όλο σύνολο έρχονται να προσθέσουν νότες αληθοφάνειας το ανάγλυφα σχεδιασμένο κεφάλι με τα ανάγλυφα βράγχια και τα μεγάλα 3D μάτια.

Features: Ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω στο εσωτερικό σύστημα που διαθέτει το Glide προς επίτευξη κάλυψης περισσότερων μέτρων απόστασης κατά την ρίψη. Είναι ο γνωστός και πλέον πολυχρησιμοποιημένος τρόπος με την μετακινούμενη μπίλια που έρχεται και φωλιάζει στο μπροστινό μέρος του τεχνητού. Καλά θα πει κάποιος, ποιο είναι το καινούργιο και ξεχωριστό εδώ; Η απάντηση είναι ότι το συγκεκριμένο σύστημα το διαθέτουν σχεδόν όλα πλέον τα minnows ανεξαρτήτου τιμής, ενώ σε τεχνητά επιφανείας το συναντάμε πολύ σπάνια ή καθόλου!
 


Επομένως η HTO αξίζει δίκαια τα εύσημα εδώ, καθώς πέτυχε να αξιοποιήσει την ήδη υπάρχουσα τεχνολογία και να την ενσωματώσει με επιτυχία στα τεχνητά της. Πράγματι το τελικό αποτέλεσμα την δικαιώνει απόλυτα, καθώς τα μέτρα που μπορεί να καλύψει το Glide είναι σαφώς περισσότερα από τεχνητά επιφανείας που «παίζουν» στα ίδια γραμμάρια βάρος ενώ αντίθετα να μην «παίζουν» στην ίδια κατηγορία τιμής!
 


Όπως θα παρατηρήσατε, η μεγάλη μπίλια που ολισθαίνει μέσα στο ειδικά διαμορφωμένο αυλάκι παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο, όμως εξίσου σημαντική είναι μια μικρότερη στο πίσω μέρος, σταθερά κλεισμένη, που δίνει την απαιτούμενη ισορροπία στο τεχνητό μέσα στο νερό ενώ παράγει και ένα ελαφρύ κροτάλισμα κατά την πλεύση.

Προτεινόμενες πλεύσεις: Το Glide είναι ένα καθαρόαιμο surface τεχνητό που προορίζεται αποκλειστικά για χρήση με την τεχνική WTD, οπότε και η πλεύση του δεν ξεφεύγει πολύ από αυτό το μοτίβο. Την κίνηση του θα την χαρακτήριζα διακριτική, σχηματίζοντας ένα “S” χωρίς την παρουσία παφλασμών και αφρών όπως άλλα τεχνητά που ανήκουν στην ίδια κατηγορία.
 


Είναι πολύ εύκολο στην χρήση, καθώς το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι μικρά συγχρονισμένα τυναγματάκια, μικρής δύναμης, με την μύτη του καλαμιού χαμηλά. Μπορεί να πλεύσει και να είναι αποδοτικό είτε με πολύ αργές είτε με πολύ γρήγορες ταχύτητες ανάκτησης, προσομοιάζοντας πολλές φορές το ψιλό αθερινάκι που πηδάει έντρομο έξω από το νερό

Εφαρμογή – Απόδοση: Το Glide δοκιμάστηκε εκτενώς για μεγάλο χρονικό διάστημα είτε σε ψάρεμα από βάρκα είτε σε ψάρεμα από την ακτή με χρήση waders με στόχο κυρίως το λαβράκι. Ο εξοπλισμός που προσωπικά το ψάρευα είναι ένας καθαρός seabass, με καλάμι μήκους 2.60 μέτρα, c.w. 5-28 συνδυασμένο με μηχανισμό μεγέθους 2500 γεμισμένο με νήμα P.E. 0.8 χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποδώσει και με πιο light σύνολα. Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά!
 


Σε κάθε εξόρμηση κατάφερνε σχεδόν πάντα να ξεγελάσει κάποιο ψάρι, είτε μικρό είτε μεγάλο, την ίδια ώρα που άλλα τεχνητά δεν κατάφερναν καν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ψαριών. Κοινός όμως παρονομαστής των επιτυχιών του Glide ήταν ο καλός καιρός, δηλαδή οι συνθήκες χωρίς κυματισμό ή ο πολύ ελαφρύς. Επίσης η εντύπωση πως μικρό τεχνητό ίσον και μικρό ψάρι δεν ισχύει εδώ, αφού πολλές φορές το Glide κατάφερε να εξιτάρει την περιέργεια αρκετά μεγάλων λαβρακιών, σηκώνοντας τα από τον βυθό.

Συμπέρασμα: Είμαι σίγουρος ότι σε αρκετούς διαβάζοντας την παρούσα δοκιμή θα προέκυψε το ερώτημα: Αξίζει τελικά το Glide να βρίσκεται στην κασετίνα ανάμεσα σε άλλα καταξιωμένα τεχνητά επιφανείας; Η απάντηση είναι ΝΑΙ καθώς πραγματικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτά ενώ μπορείς να το χαρακτηρίσεις ανώτερο ακόμα και σε τομείς όπως την απόσταση ρίψης και την απόδοση στον ψάρεμα.
 


Αν λάβουμε δε υπόψιν και την τιμή αγοράς του τότε μπορούμε να χαρακτηρίσουμε και την αγορά του... κλοπή! Ειδικά όσοι αρέσκονται στο ψάρεμα του λαβρακιού με τεχνητά επιφανείας το μικρό Glide είναι σίγουρο ότι θα δώσει λύσεις. Ένα μικρό τεχνητό για μεγάλες συγκινήσεις!


Επωφεληθείτε σήμερα από τις ειδικές μας προσφορές! Προσφορές
Επικοινωνία

Στο akistiniakos.gr είμαστε όλοι παθιασμένοι ψαράδες και έχουμε αποκτήσει με τα χρόνια μεγάλη εμπειρία από τις ψαρευτικές μας εξορμήσεις..
Περισσότερα >>

Φόρμα Επικοινωνίας